dkitchen.nl
Kokkerellen met Danielle
Bread and butter pudding (Broodpudding)
6 personen
Ingrediënten:
- 50 gram Roomboter (ongezouten) op kamertemperatuur
- 150 gram oude brood, dungesneden
- 60 gram rozijnen/sultanas
- 2 extra grote eigelen
- 2 extra grote eieren
- 3 1/2 theelepel kristalsuiker
- 1 1/4 kopje dikke room (300ml)
- 1 1/4 kopje melk (300ml)
- 3 theelepels abrikozenjam
- Optioneel: 4 theelepels Baileys of andere roomlikeur
Benodigdheden:
Oven
Ovenschaal (minimale inhoud 1 1/2 liter)
Overschaal waar de andere ruim in past
Beker
Snijplank
Mes
Mengkom
Steelpan
Bereiding:
- Vet de ovenschaal(klein) in met een beetje boter.
- Snij het brood in dunne plakjes.
- Beboter de sneetjes brood aan beide kanten.
- Plaats de sneetjes in de overschaal dakpansgewijs.
- Sprenkel de rozijnen in de gaten.
- Mix het eigeel, eieren en de suiker in een mengkom totdat het mengsel er romig uitziet.
- Voeg de room, melk en likeur toe en mixen dit goed door elkaar.
- Giet het mengsel over het brood en de rozijnen in de ovenschaal.
- Druk het brood lichtjes aan, zodat het vocht goed wordt opgenomen door het brood.
- Laat dit ongeveer 20 minuten staan om in te trekken.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Zet de gevulde overschaal in de grotere ovenschaal.
- Vul dul e grote ovenschaal met kokend water tot halverwege.
- Sprenkel nog wat suiker over de bovenkant.
- Bak tot goudbruin in ongeveer 40-50 minuten.
- Verwarm de abrikozenjam in een steelpan met een heel klein beetje water (scheutje)
- Haal de broodpudding uit de oven en bestrijk de bovenkant met de verwarmde abrikozenjam
- Laat de broodpudding ongeveer 10 minuten staan voordat je hem serveert.
Tip: Je kunt i.p.v. oud brood ook stokbrood, suikerbrood of krentenbrood gebruiken. Het liefst wat ouder zodat het brood goed het vocht opneemt.
Serveren: dit kan natuurlijk met een bolletje vanille-ijs of met een overheerlijke eigengemaakte vanillesaus of zelf custard.
Bewaren: Je kunt de broodpudding gewoon invriezen. Ontdooi de broodpuddingin de koelkast en dan op 160 graden Celsius verwarmen totdat de broodpudding warm en stevig aanvoelt..