dkitchen.nl
Kokkerellen met Danielle

Bread and butter pudding (Broodpudding) 

6 personen


Ingrediënten:

  • 50 gram Roomboter (ongezouten) op kamertemperatuur
  • 150 gram oude brood, dungesneden
  • 60 gram rozijnen/sultanas
  • 2 extra grote eigelen
  • 2 extra grote eieren
  • 3 1/2 theelepel kristalsuiker
  • 1  1/4 kopje  dikke room (300ml)
  • 1 1/4 kopje melk (300ml)
  • 3 theelepels abrikozenjam


  • Optioneel: 4 theelepels Baileys of andere roomlikeur


Benodigdheden:

Oven

Ovenschaal (minimale inhoud 1 1/2 liter)

Overschaal waar de andere ruim in past

Beker 

Snijplank

Mes

Mengkom

Steelpan

Bereiding:

  1. Vet de ovenschaal(klein) in met een beetje boter.
  2. Snij het brood in dunne plakjes.
  3. Beboter de sneetjes brood aan beide kanten.
  4. Plaats de sneetjes in de overschaal dakpansgewijs.
  5. Sprenkel de rozijnen in de gaten.
  6. Mix het eigeel, eieren en de suiker in een mengkom totdat het mengsel er romig uitziet.
  7. Voeg de room, melk en likeur toe en mixen dit goed door elkaar.
  8. Giet het mengsel over het brood en de rozijnen in de ovenschaal.
  9. Druk het brood lichtjes aan, zodat het vocht goed wordt opgenomen door het brood.
  10. Laat dit ongeveer 20 minuten staan om in te trekken.
  11. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  12. Zet de gevulde overschaal in de grotere ovenschaal.
  13. Vul dul e grote ovenschaal met kokend water tot halverwege.
  14. Sprenkel nog wat suiker over de bovenkant.
  15. Bak tot goudbruin in ongeveer 40-50 minuten.
  16. Verwarm de abrikozenjam in een steelpan met een heel klein beetje water (scheutje)
  17. Haal de broodpudding uit de oven en bestrijk de bovenkant met de verwarmde abrikozenjam
  18. Laat de broodpudding ongeveer 10 minuten staan voordat je hem serveert.


Tip: Je kunt i.p.v. oud brood ook stokbrood, suikerbrood of krentenbrood gebruiken. Het liefst wat ouder zodat het brood goed het vocht opneemt.

Serveren: dit kan natuurlijk met een bolletje vanille-ijs of met een overheerlijke eigengemaakte vanillesaus of zelf custard.

Bewaren: Je kunt de broodpudding gewoon invriezen. Ontdooi de broodpuddingin de koelkast en dan op 160 graden Celsius verwarmen totdat de broodpudding warm en stevig aanvoelt..

 
 
 
 
E-mailen
Map