dkitchen.nl
Kokkerellen met Danielle
Kaneel-rozijnenbrood
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 1 zakje gedroogde gist van 7 gram
- 2 theelepels zout
- 1 1/2 theelepel witte basterdsuiker
- 300ml lauw water
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels Kaneel
- Donkerbruine basterdsuiker
- 150-200 gram Rozijnen
Benodigdheden:
Mengkom
Mixer
Vochtige keukendoek
Keukendoek
Deegroller
Weegschaal
Deegsnijder of mes
Oven
Springvorm
Bakpapier
Steelpan
Bereiding:
- Weeg 500 gram bloem af (je kunt dit eventueel zeven).
- Doe de bloem, kaneel, gedroogde gist, zout, witte basterdsuiker en olie in de mengkom.
- Zet de mixer (keukenmachine) aan en voeg het lauwe water toe.
- Kneed alles tot een soepel deeg.
- Dek de kom af met een vochtige doek.
- Laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme plek totdat het volume verdubbeld is.
- Verwarm de rozijnen ondertussen in een steelpan op het vuur. Zorg dat de rozijnen onder water staan.
- Laat de rozijnen uitlekken in een zeef.
- Dep de rozijnen droog met een keukendoek
- Mix het deeg nogmaals voor 2 minuten.
- Haal het deeg uit de mengkom en vorm een worst van het deeg.
- Rol de worst uit tot een plak van ongeveer 5mm dik.
- Bestrooi het geheel met de donkerbruine basterdsuiker en rozijnen.
- Zorg dat de randjes ook goed bestrooid zijn.
- Rol het deeg stevig op tot een worst.
- Druk de uiteinden goed dicht.
- Snij de worst in 8-10 gelijke stukken.
- Leg de stukken met de openkapt naar boven tegen elkaar aan in een beboterde of met bakpapier beklede springvorm.
- Dek af met een vochtige doek.
- Laat dit nogmaals 60 minuten rijzen op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Bak het kaneel-rozijnenbrood in 10 tot 15 minuten gaar.
Tips: Je kunt de gedroogde gist ook vervangen door 20 gram verse gist. Dan eerst de verse gist oplossen in het lauwe water en alle andere stappen zijn hetzelfde.
Serveren: Tja lekker met roomboter zowel warm als koud heerlijk!
Bewaren: Je kunt dit het beste bewaren in bakpapier of papieren zak. Het brood wordt wel sneller oud, aangezien er geen conserveringsmiddelen in zitten.